JavaScript vereist

Uw heeft JavaScript uitgeschakeld. Voor deze website dient u JavaScript in te schakelen.

Sluit venster

Werkvormen om in je team te gebruiken bij: Vertrouwen in elkaar

 Omschrijving

Vertrouwen is een beetje een abstract begrip. Eerlijkheid, je afspraken nakomen, durven door te verwijzen naar collega’s zijn allemaal tekenen dat er sprake is van onderling vertrouwen. Het is schadelijk voor het onderling vertrouwen als elkaars expertise telkens in twijfel wordt getrokken of als teamleden cliënten ‘voor zichzelf’ willen houden. Een echte ‘klik’ ontbreekt dan in het team. Vertrouwen is niet iets dat je kunt afdwingen, het begint meestal met elkaar wat beter leren kennen.

 

Kaartspel Doen, durven of de waarheid

Inhoud: Hoe kun je onderling vertrouwen stimuleren? In de eerste plaats door het bespreekbaar te maken. Het kaartspel Doen, durven of de waarheid van Movisie biedt inzicht in het eigen samenwerken in het wijkteam. Het is ook interessant voor teams die willen werken aan één specifiek thema rond samenwerking. Je selecteert dan alleen de kaarten die vertrouwen behandelen.
Doel: Inzicht krijgen in de samenwerking specifiek gericht op onderling vertrouwen
Duur: 30 minuten
Benodigdheden: ·     Kaartspel Doen, durven of de waarheid: https://www.movisie.nl/publicaties/doen-durven-waarheid
Kosten: € 9,95

 

Complimentenmuur

Inhoud: Vertrouwen in elkaar kan vergroot worden door elkaars kwaliteiten te benoemen en te kennen. Dit kan door middel van de complimentenmuur.
Doel: Het vertrouwen in elkaar vergroten door het benoemen en kennen van elkaars kwaliteiten
Duur: 30-45 minuten
Benodigdheden: ·      Pen

·      Uitleg werkwijze complimentenmuur: http://www.learningspirit.nl/sites/default/files/Complimentenmuur.pdf

·      Flip-over

Kosten:

 

Waarderend interviewen

Inhoud: Het vertrouwen is op dit moment wat minder, of is zelfs helemaal weg. Er wordt alleen nog maar in een negatieve sfeer overlegd of de teamleden gunnen elkaar niets meer. Om het vertrouwen te herstellen is het belangrijk te focussen op wat goed gaat. Een gesprekstechniek die dan kan helpen is het ‘waarderend interviewen’. Een techniek die is ontwikkeld door Cooperrider. http://www.innovatiefaandeslag.be/tool/leren-van-wat-werkt
Doel: Het vertrouwen in elkaar herstellen.
Duur: Het kost tijd om deze methode te leren en er is goede begeleiding nodig
Benodigdheden:
Kosten:

 

Positieve dialoog

Inhoud: Het werkboek Plezier in uitvoering van branche-organisatie FCB geeft oefeningen voor teams. Hoofstuk 5 gaat over het voeren van een positieve dialoog. Hoe je met elkaar communiceert is erg belangrijk voor de teamsfeer. Goed communiceren begint met luisteren. Echt luisteren. En als je spreekt gaat het niet alleen om wát je zegt, maar ook om hóe je het zegt. Er worden 2 oefeningen aangegeven om hier mee te oefenen gericht op het beter begrijpen wat er in een ander omgaat en daar wat mee doen.
Doel: Beter begrijpen wat er in een ander omgaat en daar wat mee doen
Duur: 40 minuten
Benodigdheden: ·      Toelichting: https://www.fcb.nl/sites/default/files/plezier_in_uitvoering_-_teams.pdf

·      Rustige ruimte

·      Pen en papier

·      Flip-over

Kosten:

 

Sluit venster