JavaScript vereist

Uw heeft JavaScript uitgeschakeld. Voor deze website dient u JavaScript in te schakelen.

Sluit venster

Werkvormen om in je team te gebruiken bij: Verplaatsen in elkaar

Omschrijving

Samenwerken vraagt inlevingsvermogen/empathie. Mantelzorgers in ons onderzoek gaven aan ‘dat alles staat of valt met of je toevallig iemand treft die je begrijpt’. Dat zou toch geen toeval mogen zijn? De ander begrijpen en de ander laten voelen dat je hem of haar begrijpt, zodat er minder woorden nodig zijn en er meer vanzelf gaat. Kun jij je verplaatsen in de mantelzorger of de vrijwilliger?  Heb je belangstelling voor wat hen bezighoudt? En kan je je zo verwoorden dat de ander jouw situatie begrijpt?

 

Foto-strips: In gesprek over de samenwerking vrijwilligers

Inhoud: Uit de praktijk blijkt dat vrijwilligers zich niet altijd gezien en gehoord voelen. De aanwezigheid van vrijwilligers wordt soms als vanzelfsprekend aangenomen. Hierdoor kan het ook voorkomen dat vrijwilligers onvoldoende geïnformeerd worden over zaken die ertoe doen voor de cliënt. Herken je dit? En wil je dit verbeteren? Bij zorg- en welzijnsorganisatie Vierstroom hebben ze een scholing over communicatie, samenwerking, empowerment en bejegening georganiseerd. Door met elkaar in gesprek te gaan hoe je elkaar ziet, is er begrip gekomen voor ‘de andere partij’. Fotostrips, zoals ook genoemd in de toolkit, kunnen het gesprek om je in elkaars situatie te verplaatsen op gang helpen.
Doel: Inzicht krijgen in en begrip krijgen in elkaar rol en positie in de samenwerking.
Duur: 45 minuten.
Benodigdheden: Fotostrips op blz. 24 en 25: http://www.zorgbetermetvrijwilligers.nl/Site_ZBMV/docs/pdf/Toolkit_ZBmV_web.pdf

Praktijkvoorbeeld: http://www.zorgbetermetvrijwilligers.nl/zbv/Praktijkvoorbeeld-Vierstroom.html

Kosten:

 

Film Zorgen doe je samen

Inhoud: De film ‘Zorgen doe je samen met mantelzorgers’ geeft informatie over het samenwerken met mantelzorgers. De film laat zien dat zij belangrijk zijn voor de cliënt. Maar mantelzorgers leveren ook een positieve bijdrage aan je werk als professional. Mantelzorgers kennen de cliënt immers het beste en kunnen jou net die informatie geven die de omgang en de zorgverlening verbeteren.

De film nodigt uit om met elkaar in gesprek te gaan over de samenwerking met mantelzorgers. De opdrachten kunnen daarbij helpen.

Doel: Je bewust worden van de rol van de mantelzorger in de samenwerking
Duur: Afhankelijk van hoe veel tijd je aan het gesprek hierover wilt besteden

Film: 1.09 minuten

Benodigdheden: Film ‘Zorgen doe je samen’: http://www.expertisecentrummantelzorg.nl/em/videomateriaal-zorgen-doe-je-samen-met-de-mantelzorger.html

Werkopdrachten: http://www.vilans.nl/docs/producten/Werkblad%20Samenwerken%20met%20mantelzorgersDEF.pdf

Kosten:

 

Sluit venster