JavaScript vereist

Uw heeft JavaScript uitgeschakeld. Voor deze website dient u JavaScript in te schakelen.

Sluit venster

Werkvormen om in je team te gebruiken bij: Professionele Ruimte

Omschrijving

Of je veel of weinig ruimte hebt om zelf je beslissingen te nemen, kan impact hebben op het functioneren van het gehele team. Immers: als je vanuit je moederorganisatie beperkingen krijgt opgelegd, is er ook minder bewegingsvrijheid. Misschien betekent dit dat je niet je eigen oplossingen kunt kiezen of kunt samenwerken met de partners die je zelf zou kiezen. Protocollen en richtlijnen zijn er uiteraard niet voor niets, maar soms is een beetje flexibiliteit of creativiteit duidelijk in het belang van de cliënt.

 

Reflectie-instrument: De eigen kracht van je wijkteam

Inhoud: Wil je reflecteren op de regie van het sociaal wijkteam?

Een hulpmiddel om professionele ruimte bespreekbaar te maken, is het instrument van Movisie waarmee je kunt reflecteren op de eigen kracht van het wijkteam. Zo kun je in kaart brengen in welke mate je regie pakt als wijkteam. De onderlinge discussie is gericht op vier aspecten van ‘regie’: drijfveren/motivatie, netwerken, zeggenschap en kracht.

Doel: Het bespreekbaar maken van de professionele ruimte.
Duur: Minimaal 60 minuten
Benodigdheden: Reflectiedocument: http://www.invoorzorg.nl/docs/ivz/professionals/Reflectieinstrument_De_eigen_kracht_van_je_wijkteam.pdf

Uitleg: https://www.movisie.nl/tools/reflectie-instrument-eigen-kracht-je-wijkteam

Kosten:

 

Vrijheid en plezier in je werk

Inhoud: Het werkboek Plezier in uitvoering van branche-organisatie FCB geeft oefeningen voor teams. Hoofstuk 8 is gericht op hoeveel ruimte je hebt om zelf dingen te regelen in je team en in je werk. Het gaat dan om de mate van invloed op de invulling en uitvoering van je werk. Als je de vrijheid hebt om (binnen afgesproken grenzen) je eigen taken te organiseren, komt er meer balans. Immers: dan kun je wat schuiven met de planning. Of je kunt taken uitvoeren op momenten dat het jou en je collega’s goed uitkomt. Zo ontstaan er herstelmomenten in het werk en is de boog niet steeds gespannen.

Hoofstuk 9 gaat in op of er een balans kan ontstaan in het werk door taken onderling anders te verdelen.

Er worden 4 oefeningen genoemd:

1.    Oefening 14: Helder krijgen hoeveel vrijheid er is om (binnen afgesproken grenzen) jullie eigen taken en balans te organiseren.

2.    Oefening 15: Helder krijgen hoeveel vrijheid jullie zouden willen om – binnen afgesproken grenzen – eigen taken en balans te organiseren.

3.    Oefening 16: Acties bedenken om moeten om te zetten in willen

4.    Oefening 17: Overzicht krijgen van de dingen die écht belangrijk zijn (en niet urgent)

Doel: Bewustwording van je professionele ruimte en daarin regie nemen
Duur: Oefening 14: 1 uur; oefening 15: 15 minuten. Oefening 16 en 17: 2 uur
Benodigdheden: Toelichting: https://www.fcb.nl/sites/default/files/plezier_in_uitvoering_-_teams.pdf

Rustige ruimte

Pen en papier

Kosten:

 

Sluit venster